Als je veel onderweg bent met je MacBook dan maak je automatisch ook veel gebruik van de batterij. Gelukkig is de batterijduur van de nieuwere MacBook modellen in basis al erg goed. Om dit zo te houden geven wij je acht tips voor het verlengen van de levensduur van je MacBook batterij.
Allereerst is het goed om te kijken naar de algehele levensduur van de batterij. Hoe werkt dat eigenlijk? Apple maakt gebruik van lithium‑ion batterijen. Deze laden via een snel laadproces op tot 80% van de totale batterijcapaciteit en schakelen dan over op druppellading waarbij de batterij druppelsgewijs volgeladen wordt.
Elke batterij heeft een bepaalde levensduur. Deze is afhankelijk van het aan cyclussen dat een batterij kan maken. Een cyclus is een volledige op- én ontlading. Van 100% naar 50% is dus een halve cyclus. Apple geeft aan dat de batterij van een MacBook ontworpen is om na 1.000 cyclussen nog 80% van zijn originele capaciteit te hebben. Hierna zal de gebruiksduur van de batterij gaan afnemen.
Hoeveel cycli jouw MacBook inmiddels heeft gemaakt kun je zien bij Systeeminstellingen > Algemeen > Systeemoverzicht. Zoek bij Hardware > Voeding naar de statusinformatie van je batterij. Hier vind je het aantal cycli, de conditie en de maximumcapaciteit van je batterij. Het aantal cyclussen beperken kan de levensduur dus iets verlengen, maar ook dat heeft grenzen. Een batterij zal na verloop van tijd altijd minder capaciteit krijgen zelfs als deze niet gebruikt wordt.
Het beeldscherm bevat allemaal kleine LED-lampjes die stuk voor stuk stroom verbruiken. Door de helderheid van het scherm naar beneden te stellen kun je dit verbruik verminderen en dus de levensduur van je MacBook batterij verlengen. Verminder de helderheid door de F1 toets met het het kleine zon-icoon of de knop op de Touch Bar te gebruiken. Via Systeeminstellingen > Beeldschermen kun je zelf de helderheid instellen en eventueel uitschakelen dat de helderheid automatisch wordt aangepast.
We zijn gewend om te multitasken en dus te schakelen tussen verschillende applicaties. Deze apps blijven in de achtergrond actief terwijl ze niet meer gebruikt worden. Dit kan de batterij enorm belasten. Welke apps actief zijn kun je zien door het kleine, zwarte puntje wat onderin de balk (Dock) onder het icoon van de app staat. Sluit de app af met 'command + Q' of klik met je rechtermuisknop op het icoon in de balk en kies daar voor 'Stop' om te zeker te weten dat de app geen stroom (of data) meer verbruikt.
Er zijn allerlei instellingen die je kunt aanpassen om energie te besparen. Via Systeeminstellingen > Batterij kun je onder andere de energiebesparingsmodus in- of uitschakelen. Bij Opties… vind je nog wat extra instellingen met betrekking tot de batterij.
Zorg dat je apps en macOS up-to-date zijn. Ontwikkelaars zijn steeds op zoek naar manieren om de batterij minder te belasten of slimmer in te zetten. Ook Apple komt regelmatig met updates waarbij de batterij van je MacBook een langere levensduur is gegund.
Bijna alles wat je aansluit op een MacBook verbruikt stroom. Dit kan een USB-stick zijn, maar ook een dock of adapter. Als de stroomadapter niet is aangesloten zal ook het opladen van je telefoon of iPad aan de laptop stroom van je MacBook verbruiken. Koppel dus alle ongebruikte apparaten, dongles en adapters los als je batterij wilt besparen.
De constante berichtgeving rechtsboven in de hoek kan ook zorgen voor een hoge batterij belasting. Als je hier niet geheel afhankelijk bent, zet deze dan zoveel mogelijk uit. Ga hiervoor naar Systeeminstellingen > Meldingen en regel dit per app.
Wil je alle meldingen dempen dan kun je 'Niet storen' activeren via de menubalk rechtsboven in je scherm. Klik hiervoor op het maan-icoon. Hier kun je eventueel ook een vast schema voor instellen via Systeeminstellingen > Focus > Niet storen.
Google Chrome is één van de grootste batterij- (en geheugen-) slurpers op de MacBook. Wil je het meeste uit je batterij halen, gebruik dan Safari om te browsen. Dit is veruit de meest efficiënte internetbrowser voor de Mac. Zorg dat de andere browser(s) helemaal zijn afsloten met 'command + Q’.
De MacBook kan prima functioneren binnen een groot temperatuurbereik, maar de ideale temperatuur bij gebruik ligt volgens Apple tussen de 16 en 22 °C. Door hierbinnen te blijven zal je MacBook, en dus ook je batterij, het beste presteren. Boven de 35 °C loop je het risico dat de capaciteit van de batterij permanent wordt aangetast. De gevolgen zijn mogelijk nog groter als je je device bij hoge temperaturen oplaadt. Voorkom dat dus.
Als je je device in een heel koude omgeving gebruikt, merk je misschien dat de batterij minder lang meegaat. Maar dit is tijdelijk en zal geen permanente schade toebrengen aan de batterij. Je zult zien dat de batterij bij een normale temperatuur weer gewoon als vanouds presteert.
Maak je gebruik van bovenstaande tips, maar is de batterij binnen no-time leeg? Dan is de batterij misschien aan vervanging toe. Om dit te controleren ga je naar Systeeminstellingen > Batterij en kijk je bij de batterijconditie.
Als het goed is staat hier ‘Normaal’. Als hier ‘Reparatie aanbevolen’ staat laat de batterij dan vervangen bij een Apple Store of Service Provider of schaf een nieuwe Mac aan in onze shop.
Om de levensduur van je MacBook batterij te verlengen kun je aantal dingen doen:
Je kunt ook nog een aantal dingen aanpassen in de instellingen zoals de helderheid van het beeldscherm, specifieke energiebesparende instellingen en het uitschakelen van onnodige meldingen. En door slim om te gaan met software verleng je de levensduur van je batterij nog meer.
Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Wij geven je advies op maat. Stuur Martijn en Chiel een mailtje of bel ons op, dan helpen we je verder.