De Mac is sinds jaar en dag erg populair onder creatieve professionals en in het bijzonder bij grafisch vormgevers. Het gaat tegenwoordig niet alleen maar om het opmaken van drukwerk, maar ook illustratie, 3D ontwerp en webdesign behoort met regelmaat tot de werkzaamheden. De software die voor vormgeving gebruikt wordt is vaak veeleisend en laten de computers van Apple daar nu uitgerekend in uitblinken. Ook als het om kleurechtheid en typografie gaat is Apple the way to go. Zeker sinds de Intel chip is vervangen door hun eigen Silicon chips is de Mac uitermate geschikt voor ontwerp werkzaamheden. In dit artikel maken we je wegwijs en helpen we je de beste Mac voor de grafisch vormgever te kiezen.
De wensen en eisen van de grafisch vormgever verschillen dus nogal. Toch zijn er twee dingen altijd essentieel:voldoende werkgeheugen en voldoende opslagruimte. Dit zijn beide componenten die niet meer kunnen worden uitgebreid na aanschaf. Hier moet je dus al rekening mee houden op het moment dat je een Mac gaat kopen. Je kunt hierbij uitgaan van het volgende:
Naast voldoende werkgeheugen en opslagruimte heb je ook te maken met de snelheid van de processor en het formaat van het beeldscherm. Hieronder vertellen we je er alles over.
Waar vroeger het werkgeheugen (of centraal geheugen zoals Apple het noemt) later nog kon worden uitgebreid kan dat niet meer bij de Mac modellen die de Apple silicon chip (aangeduid met de letter M) bevatten. Dit omdat het centraal geheugen onderdeel is van diezelfde chip. Het voordeel hiervan is dat de overdracht van bestanden extra snel gaat en dit resulteert in een optimale werksnelheid. 8 GB werkgeheugen in een Mac met Apple silicon chip is dus vele male sneller dan 8 GB in een oudere Mac met een Intel processor.
Wij raden elke grafisch vormgever aan om in ieder geval te kiezen voor een Mac met Apple silicon chip en 16 GB aan centraal geheugen. 8 GB is over het algemeen niet voldoende en later uitbreiden is dus geen optie. Better safe than sorry. Ga je met gigantische bestanden en bibliotheken werken, kies dan voor minimaal 24 GB.
Als grafisch vormgever heb je waarschijnlijk te maken met veel grote bestanden. Net als het werkgeheugen kun je ook de opslagruimte van een Mac na aankoop niet meer uitbreiden. Het is dus zaak goed te kijken naar je verbruik en wat je in de toekomst nodig denkt te hebben. Uiteraard kun je voor je archief een externe schijf gebruiken, maar voor werkbestanden is dat af te raden. Mede omdat het een behoorlijke administratie vergt om deze externe schijven te managen en er back-ups van te maken om verlies van data te voorkomen.
Voor een grafisch vormgever is voldoende opslag minimaal 512 GB, maar vaak is er meer nodig. Om te zien hoeveel opslagruimte je op je huidige Mac gebruikt ga je naar Systeeminstellingen > Algemeen > Opslag. Ruim eerst lekker op en zorg dan dat je kiest voor ruim voldoende ruimte op de nieuwe Mac zodat het nog kan groeien.
De meeste Mac modellen bevatten tegenwoordig Apple’s M3-chip. De verschillende chips bepalen voor een groot gedeelte de prestaties van de Mac. Hierbij kun je het volgende aanhouden als leidraad:
Heb je wat minder budget en maak je af en toe gebruik van creatieve toepassingen dan kun je overwegen toch te kiezen voor een Mac met M1- of M2-chip. Twijfel je eraan of dit voldoende is? We denken graag met je mee! Stuur ons een mailtje of bel ons op, dan helpen we je verder.
In de Mac mini, Mac Studio en Mac Pro vind je nog de M2-chip. Hierdoor zul je als grafisch vormgever niet al te veel verschil merken in prestaties ondanks de hogere specificaties van deze desktop modellen ten opzichte van de MacBook en iMac. Het grote voordeel van de Mac mini en Mac Studio zijn de betaalbaarheid en de extra aansluitingen op zowel de voor- als achterkant. In ruil hiervoor lever je uiteraard in op het beeldscherm en de mobiliteit.
Apple staat bekend om haar hoge kwaliteit beeldschermen. Met de huidige Retina-displays is elk Mac beeldscherm een lust voor het oog. Tel daar True Tone-technologie en een brede kleurweergave (P3) bovenop en je hebt een fantastische kwaliteit voor je neus. Maar als je meer wilt dan is daar de MacBook Pro M3:
De MacBook Pro M3 heeft als enige een beeldscherm met mini-LED. Hierdoor is het beeld kleurrijker en ook een stuk realistischer. Wel zo handig als je grafisch vormgever bent. De mini‑led-achtergrondverlichting zorgt voor een grotere helderheid. Werk je dus regelmatig in daglicht, buiten of naast een groot raam bijvoorbeeld, dan is het scherm van de MacBook Pro M3 een echte must. Het nadeel hiervan is natuurlijk wel dat het maar maximaal 16-inch is en je dus waarschijnlijk ook een extern beeldscherm, of in plaats daarvan een 24-inch iMac (zonder mini‑led), nodig zult hebben.
De meeste vormgevers zullen een groter formaat beeldscherm nodig hebben dan 13-, 14-, 15- of 16-inch. Dan kun je uiteraard kiezen voor een iMac. Maar wil je mobiel blijven dan is het goed om te kijken naar de mogelijkheden van het aansluiten van een extern scherm op de verschillende MacBook modellen. Dit zijn de opties:
Niet elke Mac komt met een ingebouwd scherm. De Mac mini, Mac Studio en de Mac Pro worden geleverd zonder scherm. Dit geeft je wel weer de vrijheid er elk zelfgekozen scherm op aan te sluiten. Bij de Mac Studio zijn dit maximaal vier Pro Display XDR’s of één 4K‑display. De Mac Pro biedt ondersteuning voor maximaal twaalf 4K‑displays, zes 5K‑displays of zes Pro Display XDR’s, afhankelijk van de gekozen configuratie.
Welk model je exact moet kiezen hangt af van de werkzaamheden die je ermee wilt doen. Hierbij bepalen het werkgeheugen, opslagruimte en de processor welke Mac het beste bij jou past. Onze top drie:
Kom je er toch niet uit? Wij geven je graag advies op maat. Stuur een mailtje of bel ons op, dan helpen we je verder.