Menu

Voorjaarsschoonmaak: je Mac efficiënt opruimen in 7 stappen


Voorjaarsschoonmaak: je Mac efficiënt opruimen in 7 stappen

Is je Mac overvol en zie je wellicht zelfs wel eens de melding "opstartschijf vol” voorbij komen? Dan is er accuut actie nodig. Je kunt natuurlijk kiezen voor een Mac met een grotere harde schijf of de computer helemaal opnieuw installeren, maar vaak is een flinke opruimactie al voldoende om weer een tijdje vooruit te kunnen. Wij helpen je jouw Mac efficiënt opruimen in 7 stappen.

Waarom het belangrijk is

Een té volle Mac wil je ten alle tijden voorkomen. Deze kan namelijk traag worden en uiteindelijk zelfs vastlopen en crashen. Om dit te voorkomen is het aan te raden de Mac regelmatig op te ruimen. Daarnaast is overzicht hebben over je bestanden en het bewust omgaan met (oude) data belangrijk om veilig te kunnen werken en, als je een bedrijf hebt en klantgegevens beheert, om te kunnen voldoen aan de AVG wetgeving.

Hoeveel vrije ruimte heb je nu?

Je kunt zien hoeveel ruimte er nog vrij is door te gaan naar Systeeminstellingen > Algemeen > Opslag. Het tabblad "opslag" laat duidelijk zien hoeveel GB er nog vrij is en waar de ruimte voornamelijk naartoe gaat. Is dit minder dan 10-20%? Onderneem dan direct actie.

Opslag overzicht op je Mac
Opslag overzicht op je Mac

In dit venster vind je een aantal aanbevelingen zoals het automatisch legen van je prullenmand of het bewaren van bestanden in iCloud. Hier zitten een aantal haken en ogen aan, dus doe goed onderzoek voordat je gebruik maakt van dit soort functies. Onderaan vind je een lijst met apps en onderdelen waar de meeste opslagruimte naartoe gaat. Je kunt dan al zelf een goede inschatting maken van waar de ruimte op jouw Mac voornamelijk door wordt gebruikt.

1. Zorg voor een back-up

Voordat je aan deze grote schoonmaak begint is het heel belangrijk dat je een actuele back-up hebt. Je kunt hier het beste de gratis, op elke Mac ingebouwde, tool Time Machine voor gebruiken. Hiermee wordt er een complete kopie van jouw computer gemaakt inclusief bestanden, mappen en instellingen. Om dit te doen sluit je een, voor Mac geformatteerde, externe harde schijf (of netwerkschijf) aan en zet je Time Machine aan bijSysteeminstellingen > Algemeen > Time Machine. Mocht er toch iets misgaan met opruimen of ben je nét iets te grondig geweest dan kun je dit met Time Machine weer terughalen.

2. Tijdelijke mappen leegmaken

Een aantal mappen op de Mac zijn in eerste instantie helemaal niet bedoeld voor langdurige opslag. Denk aan de mappen Downloads, Bureaublad en Prullenmand. In Downloads komen alle bestanden terecht die je via Safari of Mail hebt binnengehaald. Je kunt vaak al veel overtollige data opruimen door deze mappen leeg te maken. Sla het op in een aparte map als je het wilt bewaren en gooi het anders weg. Vergeet na afloop niet de prullenmand te legen om de ruimte ook daadwerkelijk vrij te maken. Je kunt er ook voor kiezen je prullenmand automatisch te laten legen. Onderdelen die langer dan dertig dagen in de prullenmand staan worden dan automatisch gewist. Hou wel ingedachte dat weg dan ook echt weg is en deze bestanden niet meer zijn terug te halen tenzij je een back-up hebt van het moment dat ze nog niet in de prullenmand stonden. Je kunt deze functie in- of uitschakelen viaSysteeminstellingen > Algemeen > Opslag.

3. Ruim foto’s op en maak een plan

Als bij jou foto’s hoog in het lijstje staat dan is het tijd om een plan te maken voor het opslaan van foto's op jouw Mac. Staan er veel losse foto’s in de afbeeldingen map? Ga hier dan doorheen en gooi weg wat weg kan. Maak zo nodig mappen om meer overzicht te krijgen. Als je je foto's via het foto’s-programma van Apple beheert kun je daar het beste opruimen. Start Foto's op en klik in de navigatiekolom aan de linkerkant op ‘Bibliotheek’. Alles wat je hier verwijdert gaat naar ‘Recent verwijderd'. Dit is een soort prullenmand die je ook weer kunt leegmaken. Doe je dit niet zelf, dan verdwijnen deze foto's alsnog definitief na 30 dagen. Om meer overzicht te krijgen kun je eventueel albums en mappen aanmaken onder het kopje ‘Mijn albums’.

Dubbele foto’s

Heb je veel dubbele foto's en kan je wel wat hulp gebruiken? Met programma’s als deze Duplicate Cleaner kun je snel dubbele foto’s opsporen en verwijderen. Let goed op als je dit gebruikt: controleer altijd of deze foto's ook écht dubbel zijn, ga voorzichtig en in delen te werk (zeker als het om veel foto’s gaat) en zorg van te voren voor een goede back-up.

Foto’s in de cloud

Je kunt er ook voor kiezen je foto's niet lokaal maar (ook) online op te slaan. Als je nu Foto's gebruikt is dat vrij gemakkelijk. Je kunt de foto's namelijk in één keer in iCloud zetten met iCloud-Foto’s. Dit neemt echter wel ruimte in beslag op iCloud. Aangezien je maar 5GB gratis krijgt is de kans groot dat je hier iets voor moet betalen al zijn de kosten vrij laag. Bedenk vooral wat handig is voor jou. Wil je graag een kopie van de originelen zelf bewaren of is het prima als je foto's alleen in iCloud staan? Of gebruik je liever een andere cloud-dienst om jouw foto's te bewaren? Er zijn een veel verschillende mogelijkheden. Hier  vind je meer informatie over iCloud-foto’s.

iCloud Foto's
iCloud Foto's

4. Stop met synchroniseren

Ben je een fanatieke Dropbox (Pro) gebruiker? Alle documenten die in Dropbox staan worden standaard ook gesynchroniseerd naar de Mac en nemen dus ruimte in beslag. Als het hier om erg veel data gaat kan het lonen om sommige mappen uit te sluiten van synchronisatie. Ze blijven dan staan in Dropbox (online) en bij gebruikers waarmee de map gedeeld wordt, maar ze worden niet meer binnengehaald op jouw Mac.

Klik op het Dropbox logo in de menubalk en vervolgens op het icoon van jouw account. Klik op ‘Voorkeuren’. Bij Synchroniseren klik je op ‘Mappen selecteren’. Vink alle mappen uit die je niet regelmatig op de Mac nodig hebt. Deze zullen niet meer zichtbaar zijn in de Finder, maar we als je naar dropbox.com gaat en inlogt. 

Bij het tabblad ‘Back-ups’ kun je eventuele camera-uploads uitschakelen. Hiermee voorkom je dat foto's onbedoeld zowel op je Mac, als in Dropbox, als in Foto's komen te staan. Vaak wordt deze taak al vervuld door iCloud-Foto’s en is het in dat geval dus dubbelop.

Er zijn meer cloud-diensten die gebruik maken van lokale synchronisatie. Raadpleeg de website van jouw dienst om te zien of dit het geval is en hoe je dit eventueel kunt uitzetten.

Dropbox instellingen
Dropbox instellingen

5. Exporteer je gemonteerde films

Gebruik je iMovie om af en toe een film te monteren? Controleer dan de omvang van de iMovie-bibliotheek in de map Films. Als deze erg groot is kun je iMovie opstarten om eens kijken wat er weg kan. Is de film af en staat deze inmiddels als video (bv: .mov, .mp4 of .avi) op YouTube, DVD of op je harde schijf? Dan zijn deze ruwe projecten en bestanden vaak niet meer nodig. Je zou ervoor kunnen kiezen alles te deleten uit iMovie zodra je de afgemaakte film heb geëxporteerd als kant en klaar videobestand.

6. Schoon je mailbox op

We ontvangen dagelijks tientallen of soms zelf honderden mails. Heb jij ook een overvolle mailbox? Dan ben je niet de enige. Ook dit neemt ruimte in beslag op je Mac. Zeker e-mails met grote bijlagen. Ga eens door je inbox (en outbox!) heen en gooi weg wat weg kan. Vergeet ook hierbij niet om je prullenmand te legen viaPostbus > Wis verwijderde onderdelen.

Handig: via Weergave > Sorteer op… kun je sorteren op grootte. Zo krijg je de meest omvangrijke mails bovenaan te zien en kun je efficiënt ter werk gaan.

7. Ruim de rest van je Mac op

Er is allerlei software te vinden die je Mac scant op overbodige bestanden. Helaas werken dit soort tools vaak averechts. Het verwijdert meestal ook de tijdelijke bestanden die jouw Mac nodig heeft om lekker snel te kunnen werken. Je krijgt dan dus vooral een Mac die traag is en niet per se lekker opgeruimd. Jij kunt zelf veel beter bepalen wat je wel of niet wilt weggooien. Zeker schoonmaak-programma's als MacKeeper, zijn zo agressief dat ze vaak meer kwaad dan goed doen.

Ga dus terug naar Systeeminstellingen > Algemeen > Opslag en kijk waar de meeste opslagruimte naartoe gaat. Door op het i-icoon achter het specifieke item te klikken zie je precies wat de grote datavreters zijn en krijg je vaak de mogelijkheid daar direct iets aan te doen.

Opslagruimte App's
Opslagruimte App's

Samenvatting

Zorg dus dat je niet met een overvolle Mac blijft zitten waardoor je het risico loopt op verlies van data, maar ruim eens in de zoveel tijd je Mac op. Begin bij tijdelijke mappen en foto’s en video’s. Kijk ook naar synchronisatie diensten en geef je mailbox een flinke opfrisbeurt. Met de opslag-tool in de systeeminstellingen kun je vaak al snel een aantal grote stappen maken.

Advies op maat door Upgreatest

Kom je er toch niet uit? Wij geven je graag advies op maat. Stuur een mailtje of bel ons op, dan helpen we je verder.

Neem contact met ons op


Onze Specialisten