Ga je een nieuwe Mac aanschaffen omdat je oude Mac defect is of je gewoon toe bent aan een upgrade? Het overzetten van data is even een werkje. Gelukkig maakt Apple het je heel makkelijk door verschillende handige tools aan te bieden. Wij vertellen je hoe je het beste data overzet van de ene Mac naar de andere.
Er zijn diverse manieren om data over te zetten van de ene Mac naar de andere. Welke het meest geschikt is hangt af van verschillende factoren. Is de oude Mac nog helemaal intact, dan kun je data rechtstreeks overzetten. Als dat niet het geval is, ben je over het algemeen aangewezen op een backup-schijf of clouddienst.
Wil je een exacte kopie overzetten van de ene Mac naar de andere Mac dan is Migratie-assistent van Apple the way to go. Hiermee worden namelijk alle documenten, apps, gebruikersaccounts en instellingen overgezet. Migratie-assistent kopieert de bestanden, maar verwijdert ze niet van je oude Mac.
Het overzetten gaat via het draadloze netwerk of een verbinding via een kabel. Als je een snel en stabiel netwerk hebt, is dat zeker een optie, maar een kabel is het over het algemeen het meest betrouwbaar. Het hele proces kan, afhankelijk van de hoeveelheid data, best even duren. Het is dus aan te raden de migratie 's avonds te starten, zodat deze 's nachts kan plaatsvinden.
Zorg ervoor dat de software op beide computers is bijgewerkt, indien mogelijk, voordat je de data gaat overzetten. Zorg dat wifi is ingeschakeld, sluit de stroomkabel aan en zet de computers naast elkaar of verbind ze met een datakabel. Vervolgens doorloop je onderstaande stappen:
Migratie-assistent catalogiseert nu al het materiaal op je oude Mac en berekent hoeveel opslagruimte wordt gebruikt door je apps, gebruikersaccounts, bestanden, mappen en instellingen. Dit kan een paar minuten duren. Nadat deze bewerkingen zijn uitgevoerd, selecteer je de informatie die je wilt overzetten.
Lees wat de overdracht van een gebruikersaccount inhoudt en klik daarna pas op 'Ga door'. Als een account op de nieuwe Mac dezelfde naam heeft, vraagt Migratie-assistent of je de naam ervan wilt wijzigen of de account wilt vervangen. Dat laatste is handig als je zeker weet dat de bestaande account geen unieke data bevat.
Een uitgebreidere versie van deze stappen vind je op de website van Apple.
Het is verstandig om regelmatig back-ups te maken om te voorkomen dat je data verliest als er iets mis gaat met je Mac. Vanaf de Time Machine-reservekopie, die je maakt op een externe harde schijf, kun je gemakkelijk je nieuwe Mac installeren of een oude (defecte) Mac opnieuw installeren. Ook voor deze methode maak je gebruik van de Migratie-assistent. Is de Mac defect — start deze bijvoorbeeld op met een knipperend vraagteken — en ga je daarom een Time Machine-reservekopie terugzetten dan moet je eerst macOS opnieuw installeren. Vervolgens doorloop je de volgende stappen:
Ook als je nieuwe Mac al geïnstalleerd is, kun je een of meerdere gebruikersaccounts overzetten vanaf een Time Machine-reservekopie.
Bovenstaande manieren zijn de snelste en meest complete oplossingen om data over te zetten naar een nieuwe Mac en daarom geschikt voor de meeste gebruikers. Is het om een of andere reden niet mogelijk de migratie-assistent te gebruiken én heb je geen Time Machine-reservekopie of wil je meer controle over wat er precies wordt overgezet dan kan het een uitkomst zijn om andere software te gebruiken voor het overzetten van data. Het meest gebruikersvriendelijke hiervoor is Carbon Copy Cloner. Hiermee kun je tot in detail bepalen wat je over wilt zetten. Ga hier wel zorgvuldig mee om om dataverlies te voorkomen.
Wil je niet je hele gebruikersaccount overzetten, maar alleen een paar (grote) bestanden dan zijn er een aantal manieren waarop je dat kunt doen. We bespreken de vier meest voorkomende:
Je kunt een externe schijf of USB-stick gebruiken om losse bestanden over te zetten van de ene Mac naar de andere. Sluit hiervoor de schijf aan op de oude Mac, kopieer de bestanden erop en sluit de schijf aan op de nieuwe Mac om de bestanden vervolgens over te zetten in de juiste mappen.
Voor het overzetten van bestanden groter dan 32GB is het belangrijk dat de externe schijf is geformatteerd voor het gebruik met een Mac (als APFS, Mac OS Uitgebreid of ExFAT). Hier lees je hoe dat moet als dat nog niet het geval is. Let op: tijdens het formatteren wordt de externe harde schijf gewist en gaat de data die er al op stond verloren.
Als je iCloud gebruikt om je bestanden in op te slaan kun je er ook voor kiezen om met een schone lei te beginnen en alleen data binnen te halen die in iCloud staat. Dit kun je doen op het moment dat je de Mac opnieuw installeert of later via Systeeminstellingen > Apple-ID > iCloud. Log in en geef aan welke data je wilt synchroniseren. Dit kunnen bestanden zijn, maar bijvoorbeeld ook foto’s, contacten, agenda’s en notities. Als je op zowel de oude als de nieuwe Mac bent ingelogd met hetzelfde iCloud-account kun je op die manier makkelijk bestanden overzetten.
Gaat het om een enkel bestand dan is AirDrop een snelle en makkelijke manier om data over te zetten. Om AirDrop te kunnen gebruiken moeten beide apparaten zich binnen 9 meter van elkaar bevinden, en wifi en bluetooth moeten ingeschakeld zijn. Je gaat als volgt te werk:
Je kunt ook bestanden overzetten van de ene Mac naar de andere via het lokale netwerk. Dit gaat via de geavanceerde functie ‘Bestandsdeling’ die je vindt bij Systeeminstellingen > Algemeen > Delen. Hoe je dat precies doet, lees je hier.
Er zijn verschillende manieren om dat over te zetten van de ene Mac naar de andere. Het makkelijkste is om de Migratie-assistent van Apple te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om een Time Machine-reservekopie te gebruiken of bestanden los overzetten met behulp van een externe schijf, iCloud of AirDrop.
Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Wij geven je advies op maat. Stuur Martijn en Chiel een mailtje of bel ons op, dan helpen we je verder.