Het kerstdiner en de oliebollen zijn weer achter de kiezen. Waarschijnlijk ben je inmiddels weer aan het werk na een welverdiende vakantie. Tijd voor al je Apple apparaten om weer op volle toeren te gaan draaien. Begin het jaar goed met deze 5 goede voornemens voor Apple-gebruikers.
De nummer één ergernis en ook een belangrijke reden van het trager worden van apparaten is dat ze overvol zijn. Het is dus verstandig om regelmatig een grote schoonmaak te doen. Het nieuwe jaar is hét perfecte moment om eens schoon schip te maken en al je Apple apparaten eens flink op te ruimen. Begin, na het maken van een back-up natuurlijk, met het leegmaken van tijdelijke mappen, het opruimen van foto’s en video’s en het opschonen van je mailbox. Om je een handje te helpen geven wij je 7 stappen om jouw Mac efficiënt op te ruimen.
Om je iPhone op te ruimen ga je naar Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag. Hier zie je precies waar de meeste ruimte aan op gaat. Je kunt vervolgens het beste naar de betreffende apps toegaan om op te ruimen. Zo verwijder je overtollige data in WhatsApp door naar de app te gaan en te kiezen voor Instellingen > Opslag en data > Beheer opslag. Hier verwijder je bijvoorbeeld makkelijk en snel bijlagen groter dan 5MB en kun je sorteren op chats die veel ruimte in beslag nemen om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan.
We spenderen als Nederlanders gemiddeld 3,5 tot 5,5 uur op onze telefoon. Er is dus een grote kans dat één van je goede voornemens is om minder tijd op je iPhone (of Mac) door te brengen. Met de functies Schermtijd en Focus zul je minder afleiding ervaren als je je Apple apparaten (even niet) gebruikt.
Het onderdeel Schermtijd vind je op zowel de Mac als de iPhone en iPad bij de instellingen. Je ziet hier precies hoeveel tijd je per dag of week op het scherm van het betreffende apparaat gekeken hebt. Dit wordt uitgesplitst per app zodat je een goede indruk krijgt van de totaal besteedde schermtijd. Bij ‘Apparaatvrije tijd’ en ‘Applimieten’ kun je per tijdstip, categorie of app precies bepalen welke limieten je wilt instellen. Zo beperk je de tijd die je op je scherm doorbrengt aanzienlijk.
Met de Focus-functie kun je op zowel de Mac als iPhone en iPad bepalen welke meldingen je wel en niet wilt ontvangen als deze focus is ingeschakeld. Standaard zijn de verschillende focussen: ‘Niet storen’, ‘Autorijden’ en ‘Slaap’. De ‘Niet storen’ modus kun je koppelen aan een tijdstip, app (bijvoorbeeld als je de Boeken app opent) of locatie (bijvoorbeeld als je aankomt op je werk). De slaapfocus volgt het slaapschema dat je hebt ingesteld op de iPhone en ‘Autorijden’ wordt op de iPhone geactiveerd als wordt gedetecteerd dat je aan het rijden bent. Je kunt ervoor kiezen tijdens een bepaalde focus meldingen van specifieke personen of apps wél toe te staan als uitzondering op de regel.
Het is ook mogelijk om zelf aangepaste focus modellen toe te voegen, eventueel gebaseerd op vooringestelde suggesties. Daarnaast kun je ze synchroniseren tussen je verschillende apparaten.
Gezond leven is belangrijk en daar is sporten en bewegen een groot onderdeel van. Met Workouts op de Apple Watch en de Conditie-app op de iPhone kun je jouw dagelijkse activiteit getailleerd bekijken en doelen stellen. Je ziet verbruikte calorieën, je work-outs, uren die je niet volledig hebt gezeten en het aantal stappen dat je hebt gezet in één overzicht. Ook kun je trends bekijken waaronder je cardio-conditie en gemiddelde wandeltempo. Maar ook zonder een Apple Watch kun je de Gezondheid-app gebruiken om je slaap, stappen en voeding beter bij te houden.
In een wereld waar we veel online zijn en bijna alles digitaal gebeurt, is het verstandig om bewust te zijn als het gaat om je online privacy en digitale veiligheid. Neem aan het begin van het jaar even de tijd om je privacy- en veiligheidsinstellingen aan te scherpen. Schakel bijvoorbeeld tweestapsverificatie (een extra beveiligingslaag) in voor je belangrijkste accounts zoals je Apple ID, Dropbox of je boekhoudprogramma.
Met de functie ‘Privacybescherming’ in Mail op de iPhone bescherm je e-mails tegen trackers. Je stelt het in via Instellingen > Mail > Privacybescherming. Hiermee kunnen verzenders minder gemakkelijk inzicht krijgen in je activiteiten binnen Mail.
Zorg ook dat je voor je belangrijkste accounts een uniek en moeilijk te raden wachtwoord gebruikt. iCloud wachtwoorden kan je daarbij helpen. Maak bij het aanmaken van een nieuw wachtwoord gebruik van de suggesties van Apple en raadpleeg het wachtwoord indien nodig via Instellingen > Wachtwoorden. Dit kan zowel op de Mac als iPhone en iPad als je op alle apparaten iCloud-wachtwoorden hebt geactiveerd. Bij ‘Beveiligingsadvies’ vind je wachtwoorden die eerder gelekt of gehackt zijn zodat je ze kunt wijzigen waar nodig.
Niets is zo belangrijk als het regelmatig maken van een back-up. Zo voorkom je verlies van data en zorg je ervoor dat je snel weer aan de slag kunt mocht er onverhoopt iets met een van je apparaten gebeuren. Je kunt van je Mac het beste een back-up maken op een externe schijf met Time Machine. Een reservekopie van je iPhone of iPad maak je het makkelijkste in iCloud via Instellingen > Apple ID > iCloud > iCloud-reservekopie.
Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Wij geven je advies op maat. Stuur Martijn en Chiel een mailtje of bel ons op , dan helpen we je verder.