Menu

Wat is er nieuw in macOS Sequoia


Wat is er nieuw in macOS Sequoia

De update van Apple is de macOS 15, deze keer met de naam ‘Sequoia’. Deze update is nu voor iedereen beschikbaar en dus de hoogste tijd om jou te vertellen wat er nieuw is in macOS Sequoia en waar je op moet letten.

Voordat je Sequoia gaat installeren

Voordat je je Mac gaat updaten is het slim om een aantal dingen te controleren en uit te voeren.

Welke Mac heb je nodig?

Je kunt macOS Sequoia op de nieuwste Mac modellen installeren. Het gaat om de MacBook Pro vanaf 2018, de MacBook Air vanaf 2020, de iMac vanaf 2019 en de iMac Pro vanaf 2017. De volledige lijst met computers die compatibel zijn met macOS Sequoia vind je hier. Controleer vooraf of jouw Mac hiertussen staat. Staat jouw Mac model hier niet tussen dan is jouw Mac niet geschikt voor macOS Sequoia en kun je alleen updaten naar de versie waar jouw Mac wél geschikt voor is. Welke dat is kun je ziet als je gaat naar Systeeminstellingen > Algemeen > Software-update.

Zorg voor een recente back-up

Vergeet niet om, voordat je gaat updaten, een recente back-up van je Mac te maken. Er kan namelijk altijd iets mis gaan als je een update uitvoert. Doe dat het liefste met het ingebouwde Time-Machine. Is jouw Mac onmisbaar? Wacht dan even tot er een tweede of derde versie van macOS Sequoia uit is (dus 15.2 of 15.3). Er zijn namelijk altijd wat kinderziektes in de eerste versies die er met kleine updates worden uitgehaald. Controleer ook goed of de apps die jij gebruikt compatibel zijn voordat je gaat updaten.

Maak voldoende ruimte vrij en ruim op

Sequoia is ongeveer 6 tot 10 GB groot. Zorg dus voor voldoende vrije ruimte. Het liefst 10-20 procent. Is je Mac aardig vol doe dan even een grote schoonmaak voordat je gaat updaten.

Update je Mac en je programma’s naar de laatste versie

Zorg ook dat je Mac de laatste versie van het huidige besturingsysteem draait en update al je apps naar de laatste versie via de App Store.

Klaar om te updaten!

Nu ben je klaar om met macOS Sequoia aan de slag te gaan! Updaten doe je via: Systeeminstellingen > Algemeen > Software-update. Hieronder nemen wij je mee in wat er nieuw is in macOS Sequoia!

IPhone Mirroring

Een hele handige nieuwe functie in macOS Sequoia is iPhone Mirroring. Helaas voorlopig nog niet beschikbaar in de EU, maar wel leuk en waardevol genoeg om alvast met je te delen. Door middel van iPhone Mirroring kun je het scherm van je iPhone bekijken en bedienen vanaf je Mac. Je hoeft je iPhone niet eens meer op te tillen. Eenmaal ingesteld zie je je iPhone scherm rechtstreeks op je Mac verschijnen. Het toestel zelf blijft hierbij vergrendeld. Op deze manier kun je meldingen die op de iPhone binnenkomen ook op je Mac zien. Als je op zo’n melding klikt wordt het scherm van je iPhone automatisch zichtbaar op je Mac beeldscherm.

Je kunt navigeren naar je beginscherm, wisselen tussen apps en gemakkelijk media toevoegen aan apps op de iPhone (zoals het uploaden van een foto). Handig als je bijvoorbeeld veel (zakelijk) bezig bent met social media.

Berichten-app is vernieuwd

De Berichten-app heeft een grote make-over gekregen. Dit geldt voor zowel macOS als iOS apparaten. Apple heeft een behoorlijk aantal handige nieuwe functies toegevoegd. Dit zijn de drie voornaamste:

Tapbacks

Tot nu toe kon je wel reageren met een icoontje als iemand een bericht naar je stuurde via de Berichten-app maar waren de opties nogal beperkt. macOS Sequoia geeft je de mogelijkheid om te reageren met elke emoji of sticker beschikbaar op de Mac.

Uitgesteld verzenden

Een functie die eerder al toegevoegd werd aan Mail is nu ook beschikbaar in Berichten: uitgesteld verzenden. Hiermee kun je het verzenden van berichten dus inplannen voor een later moment.

Tekst opmaken

Het is in Berichten onder Sequoia ook mogelijk om tekst op te maken met opties zoals schuingedrukt, vetgedrukt of onderstreept. Ook kun je verschillende animaties toevoegen aan je woorden of emoji’s.

Vensterverdeling

Met vensterverdeling op de Mac is het mogelijk om vensters beter te ordenen op je beeldscherm. Door een venster naar links of rechts te slepen wordt deze op een stramien vastgezet waardoor je meer overzicht krijgt. Door op het groene bolletje linksboven te klikken en vast te houden krijg je verschillende vensteropties te zien. Zo kun je vensters gemakkelijk verplaatsen naar een ander deel van het scherm.

Nieuwe vensterverdeling in macOS Sequoia
Nieuwe vensterverdeling in macOS Sequoia

Wachtwoorden-app

In macOS Sequoia is, op basis van de technieken die we kennen van de Apple Sleutelhanger, een nieuwe app geïntroduceerd: ‘Wachtwoorden’. Hiermee kun je gemakkelijk je wachtwoorden opslaan, sorteren en filteren. Bijvoorbeeld op de aanmaak­datum, het type inlog­gegevens of op de groep waar je account onderdeel van is. Ze worden automatisch gesynchroniseerd tussen al je Apple apparaten (en zelfs Windows als je dat wilt) en goed beschermd dankzij end-to-end-encryptie. Eindelijk een complete, ingebouwde wachtwoord manager voor macOS dus!

Een overzicht van wat er nieuw is in macOS Sequoia

  • Het scherm van je iPhone bekijken op je Mac met iPhone Mirroring (helaas nog niet in de EU)
  • Compleet vernieuwde Berichten-app
  • Vensterverdeling voor meer overzicht
  • De nieuwe wachtwoorden-app

Advies op maat door Upgreatest

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Wij geven je advies op maat. Stuur een mailtje of bel ons op , dan helpen we je verder.

Neem contact met ons op


Onze Specialisten