Menu

Zeven punten waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste Apple laptop voor jouw studie


Zeven punten waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste Apple laptop voor jouw studie

Sta je op het punt om aan een (nieuwe) studie te beginnen en ben je opzoek naar een geschikte laptop? Look no further! Apple heeft voor (bijna) elke studie wel een passende Mac in het assortiment. Waarom Apple? Dat vertellen we je graag! En omdat het kiezen van een studie zelf al moeilijk genoeg is helpen wij je ook op weg met zeven punten waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste Apple laptop voor jouw studie.

1. Waar ga je de Mac voor gebruiken?

Voordat je je gaat verdiepen in het uitgebreide assortiment van Apple is het verstandig om te bedenken waar je de Mac precies voor gaat gebruiken. In de meeste gevallen is je studie namelijk maar een deel van het gebruik. Houd bij aanschaf rekening met verschillende toepassingen:

Puur voor de studie

Gebruik je de Mac puur voor je studie dan is het eenvoudig. Zorg dat je aan de hand van onderstaande punten kiest voor het model wat daar het beste bij past. Je hoeft geen rekening te houden met extra specificaties naast wat nodig is voor jouw specifieke studie.

Je gaat er ook op gamen of TV kijken

Ga je naast je studie de Mac ook gebruiken om er een avondje op te gamen of TV op te kijken dan kun je overwegen te kiezen voor een Apple laptop met een groter beeldscherm, betere speakers of hogere specificaties als het gaat om grafische prestaties. In de meeste gevallen kom je dan uit bij de MacBook Pro, maar het kan ook zijn dat de MacBook Air 15-inch voldoende is. Meer weten? Hier lees je meer over de exacte verschillen tussen de MacBook Air en MacBook Pro.

De Mac wordt door meerdere gezinsleden gebruikt

Als de Apple laptop gedeeld moet worden met meerdere gezinsleden dan is het goed om daar rekening mee te houden bij aanschaf. Je zult hier namelijk wat extra opslag voor nodig hebben. Maak voor elk gezinslid een eigen gebruikersaccount aan voor een betere beveiliging en meer overzicht. Bereken dus van te voren hoeveel data iedereen verwacht nodig te hebben en tel dit bij elkaar op. Schoon zo nodig de oude computers op voordat je data of gebruikers overzet naar de nieuwe Mac.

2. Draagbaarheid

Zeker voor je studie is het belangrijk om te letten op de draagbaarheid van je laptop. Je sleept hem nou eenmaal van lokaal naar lokaal en vaak ook mee in het openbaar vervoer of op de fiets. Een beetje minder gewicht op je rug is dan natuurlijk mooi meegenomen. Gelukkig zit je bij Apple sowieso goed. Zowel de MacBook Air als MacBook Pro doen het goed in de vergelijkingen als het gaat om lichtgewicht laptops. Als je voor je studie niet al te hoge prestaties nodig hebt maar wel veel met je Apple laptop onderweg bent kun je het beste kiezen voor een MacBook Air 13-inch. Lichter worden ze namelijk niet.

3. Prestaties

Uiteraard zijn de prestaties van de Mac doorslaggevend als het gaat om het kiezen van de juiste Apple laptop voor jouw studie. Als de computer traag is of wordt kost dat veel tijd en dat werkt natuurlijk niet lekker. Hoeveel capaciteit je nodig hebt is heel afhankelijk van de studie die je doet. Een paar basisregels die je kunt aanhouden zijn:

  • In principe is elke Apple laptop geschikt voor dadelijks gebruik. Denk aan tekstverwerking, internet gebruik, het bekijken en monteren van kleine video’s en het deelnemen aan videocalls.
  • Je hebt vooral hogere specificaties nodig als je aan de slag gaat met audio- en videobewerking, grafische toepassingen zoals die van Adobe. Denk vooral aan extra centraal geheugen (kies voor minimaal 16 GB), maar ook extra opslagruimte kan zeker geen kwaad.
  • Gamen, programmeren en werken met artificial intelligence (AI) zijn zeer intensieve taken waarbij passende specificaties een must zijn. Kies ruim voldoende zodat je geen spijt krijgt van je aankoop. Je kunt dit achteraf namelijk niet meer uitbreiden.

Twijfel je tussen de verschillende MacBook Pro modellen? Zo kies je de MacBook Pro die het beste bij jou past.

4. Accuduur

Als je lange dagen maakt en niet altijd een stopcontact bij de hand hebt is het handig als de batterij van je laptop lekker lang meegaat. Gelukkig is ook Apple daar erg goed in. Omdat de software en hardware perfect op elkaar zijn afgestemd is de batterijduur van de MacBook modellen erg hoog. De meeste modellen hebben een gemiddelde batterijduur tot 18 uur. Bij de MacBook Pro 14-inch M3 en 16-inch is dat zelfs tot 22 uur. Uiteraard hangt de batterijduur sterk af van het gebruik. Het bewerken van video’s zal meer stroom verbruiken dan het tikken van een e-mail.

5. Formaat van het beeldscherm

Of het formaat van het beeldscherm een belangrijke rol speelt heeft uiteraard vooral te maken met het gebruik. Kies voor een groter scherm als je een studie doet gericht op vormgeving, video of gamen óf als je hem ook wilt inzetten als thuisbioscoop natuurlijk! Zowel de MacBook Air als MacBook Pro zijn in twee verschillende formaten te krijgen en variëren van 13- tot 15-inch voor de Air tot 14- en 16-inch voor de Pro. Wil je meer weten? Hier lees je meer over de exacte verschillen tussen de MacBook Air en MacBook Pro.

6. Je budget

Uiteraard speelt ook jouw budget een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste Apple laptop voor jouw studie. Je kunt wel een extreem snelle MacBook Pro willen, maar als het budget het niet toelaat wordt het lastig. Stel je budget vast en zoek de Mac die daar het beste bij past binnen jouw wensen en eisen van de studie die je volgt.

We hebben nog wel een aantal budgetvriendelijk tips voor je:

  • Maak gebruik van onderwijskorting als je daar recht op hebt. Scholieren, studenten, docenten en medewerkers van onderwijsinstellingen krijgen hiermee een mooie korting op de aanschaf van Apple producten. Meer informatie vind je  hier.
  • Kijk ook eens naar refurbished of open box modellen. Zo kun je best wat geld besparen en haal je toch een krachtige laptop in huis.
iOS 18
Apple MacBook

7. Toekomstbestendigheid

Denk, voordat je een Apple laptop voor jouw studie aanschaft, ook even aan de toekomst. Apple computers gaan vaak lang mee en zijn daarom een interessante investering, maar dat betekent ook dat in die periode van gemiddeld zo’n drie tot zeven jaar ook je behoefte kan veranderen. Je zult wellicht veel meer data, foto’s en video’s verzamelen waardoor je in de toekomst snel meer opslagruimte nodig hebt. Hou hier alvast rekening mee als je de Mac aanschaft. Zo kan jouw Mac meerdere jaren (en studies) mee!

Samenvatting

Als je een Apple laptop gaat kiezen voor jouw studie let dan op de volgende zeven punten:

  • Waar ga je de Mac voor gebruiken? Misschien ga je hem naast je studie bijvoorbeeld ook delen met andere gezinsleden. Dit is belangrijk om vooraf te bedenken.
  • Draagbaarheid: als je de laptop vaak gaat vervoeren kies dan voor de lichtst mogelijke MacBook binnen jouw vereisten.
  • Prestaties: voor een grafische studie zal je hogere specificaties nodig hebben dan een maatschappelijke studie.
  • Accuduur: de accu van een Mac gaat over het algemeen erg lang mee. Toch zijn hierin verschillen per model.
  • Formaat van het beeldscherm: ga je veel samen of je bezighouden met onder andere foto- of videobewerking dan is een groter scherm vaak fijner om op te werken.
  • Je budget: stel je budget vast en zoek de Mac die daar het beste bij past binnen jouw wensen en de eisen van de studie die je volgt.
  • Toekomstbestendigheid: Apple computers gaan vaak lang mee en zijn daarom een interessante investering, maar dat betekent ook dat in die periode je behoefte kan veranderen.

Advies op maat door Upgreatest

Kom je er toch niet uit? Wij geven je graag advies op maat. Stuur een mailtje of bel  ons op, dan helpen we je verder.

Neem contact met ons op


Onze Specialisten